Domov

O nas

Kontakt

Poslovna področja

Rešitve in produkti

Storitve

Novice

Rešitve za zahtevna komunikacijska okolja

computel d.o.o.

Poslovna področja

Nujna medicinska pomoč

Gasilci

Policija

Civilna zaščita

Varnostne službe

Taksi službe

Javni promet

Banke in brokerji

Nujna medicinska pomoč

Dispečerski center

 

RP UKC Ljubljana pri svojem delu uporablja popolnoma informatiziran dispečerski center, ki je komunikacijsko vozlišče institucije. Komunikacijske poti so urejene preko profesionalnega komunikacijskega strežnika Siemens Hipath ter programske opreme klicnega centra CTI. Vsi pogovori so snemani z visoko stabilnim snemalnim sistemom LRProfessional. Z istim sistemom je posneta tudi vsa komunikacija preko radijskih zvez, ki jih dispečerji upravljajo s pomočjo radijskega centra NDC-Dicom++. Dispečerska služba vse intervencije vodi preko celovite rešitve za dispečiranje NMP3000dispatch ter preko našega GisWebBrowser-ja spremlja stanje reševalnih vozil na terenu na posebej za to prilagojenem spletnem GIS sistemu IMS.

 

Delovno mesto nadzorno oddajnega dispečerja RP UKC Ljubljana

 

Oprema reševalnega vozila

 

Reševalna vozila RP UKC Ljubljana so opremljena z napravami za GPS pozicioniranje ter podatkovno povezanost z dispečerskim centrom preko komercialnega mobilnega omrežja. Podatkovna povezanost daje možnost izmenjave podatkov z dispečerskim programom in zato omogoča hitrejše izpolnjevanje medicinskih protokolov preko programa NMP3000mobile, ki je prilagojen potrebam dela na terenu in instaliran tabličnem računalniku. NMP3000mobile vsebuje tako medicinske protokole za zdravnike NMP, kot tudi protokole za reševalce. Pozicioniranje vozil je pomembno tako zaradi navigacije v vozilu samem, kot tudi v dispečerskem centru, kjer služi kot pomembna opora pri hitro odzivnem odločanju o izvedbi posamezne vožnje ali intervencije.

Za ustrezen prenos podatkov o lokaciji vozila skrbi NMP3000boxConnector, ki omogoča tudi shranjevanje zgodovine voženj za daljše obdobje, kar v dispečerskemu programu lahko omogoči statistiko voženj ustrezno opremljenih reševalnih vozil. NMP3000GISConnector povezuje trenutne pozicije ali zgodovino voženj z GIS sistemom RP UKC Ljubljana in tako omogoča  pregled trenutne situacije in pozicije ter druge parametre reševalnih vozil na terenu.

 

Uporaba računalnika pri delu ekip NMP na terenu in popolna komunikacijsko informacijska opremljenost reševalnega vozila

 

Povezave z drugimi sistemi

 

Nenujne reševalne prevoze je možno naročati neposredno iz kliničnih oddelkov elektronsko, preko obrazca za naročilo reševalnega prevoza v bolnišničnem / zdravstvenem programu, ki ga uporablja UKC in druge bolnišnice ter zdravstveni domovi. To omogoča komunikacijski modul NMP3000hospitalConnector. Ta modul skrbi tudi za izvoz obračunskih podatkov nazaj v bolnišnični / zdravstveni program UKC.

 

NMP3000dispatch in NMP3000hospitalConnector tako opravita nalogo, ki bi jo sicer moral izpolniti sprejemni dispečer (odgovor telefonskega klica in ročni vnos podatkov). Tako se ne le izognemo dvojnemu vpisovanju podatkov (na oddelku in na RP UKC Ljubljana), temveč tudi poskrbimo, da so telefonske linije in sprejemni dispečerji na voljo za morebitne klice urgentne narave, ki bi se lahko zgodili v tem času. Prav tako je zmanjšana možnost vnosa napak v sistem, saj se pri elektronskem prenosu izognemo komunikacijskim šumom, kot se lahko dogajajo pri klasični, govorni komunikaciji.

 

Projekt informatizacije RP UKC Ljubljana se odvija od leta 2003 in kaže korenite spremembe v izboljšanju učinkovitosti izvajanja storitev NMP.

Nujna medicinska pomoc.pdf

Rounded Rectangle: Kontaktirajte nas:
Computel d.o.o.
Tehnološki park 19
1000 Ljubljana
Tel.: +386(1)620 33 40
Faks: +386(1)620 33 49
E-mail: info@computel.si
Splet: www.computel.si