Domov

O nas

Kontakt

Poslovna področja

Rešitve in produkti

Storitve

Novice

Rešitve za zahtevna komunikacijska okolja

computel d.o.o.

Poslovna področja

Nujna medicinska pomoč

Gasilci

Policija

Civilna zaščita

Varnostne službe

Taksi službe

Javni promet

Banke in brokerji

Gasilci

Poveljniško vozilo PV2

 

V začetku leta 2009 je bilo v namene vodenja in koordinacije dogodkov katastrofnih razsežnosti gasilcem predano v uporabo specialno opremljeno poveljniško vozilo PV2.

 

 

Pri izdelavi in opremljenosti vozila smo bili udeleženi že v začetku projekta izgradnje poveljniškega vozila PV2 s svetovalnimi izkušnjami glede informacijsko-komunikacijskih sistemov. Iz idejne zasnove je nastala, preko konzorcija več podjetij, končna in uporabniška različica poveljniškega vozila PV2.

 

Komunikacijska zasnova PV2

 

Poveljniško vozilo PV2 ima popolnoma IKT opremljene prostore za dispečerje (2 delovni mesti) ter za vodje intervencije (6 delovnih mest). Vsa delovna mesta imajo popolno informacijsko-komunikacijsko podporo.

 

 

 

Podatkovno povezanost s svetom lahko vozilo vzpostavi preko komercalnih mobilnih ponudnikov na različnih hitrostih (GPRS, EDGE, UMTS ali HSDPA) ter tudi preko satelitskega sistema Inmarsat.

 

Za osrčje telekomunikacijskih vezi skrbita profesionalni radijski center NDC-Dicom++, ter komunikacijski strežnik Siemens Hipath, ki glede na dane razmere omogoča komunikacije preko radijskih zvez ter preko javnega telefonskega omrežja, GSM omrežja ali v izrednih okoliščinah tudi preko satelitskega sistema telefonije.

 

Vse telekomunikacijske poti lahko na dispečerskih delovnih mestih dispečerja upravljata preko programa NDC-Dicom++ ter preko prilagojenega programa CTIClient, ki spada v okvir programske opreme celovite rešitve Klicnega centra. Program je prilagojen ne samo na vsebinski ravni, temveč tudi na oblikovni, saj mogoča enostavno in intuitivno uporabo preko zaslona na dotik, ki je na voljo na obeh dispečerskih delovnih mestih.

 

Ker mora poveljniško vozilo PV2 obvladovati teren, so terenske ekipe opremljene z digitalnimi radijskimi zvezami (MOTOTRBO), ki poleg govorne komunikacije omogočajo tudi prenos pozicije radijske postaje. Dispečerji in vodje lahko pozicije spremljajo v rešitvi za GIS in sledenje, ki omogoča enostaven pregled lokacij in tako vodjem olajša odločanje ob katastrofnih trenutkih.

 

 

Vodje intervencije uporabljajo komunikacije ter prenosne računalnike, povezane z velikimi LCD stenskimi zasloni, kjer preko programa za standardne operativne postopke vodijo sile, ki so aktivirane za izvajanje aktivnosti. Na voljo imajo popolno komunikacijsko in informacijsko zaledje preko vgrajene IKT opreme.

 

 

 

Gasilci.pdf

Rounded Rectangle: Kontaktirajte nas:
Computel d.o.o.
Tehnološki park 19
1000 Ljubljana
Tel.: +386(1)620 33 40
Faks: +386(1)620 33 49
E-mail: info@computel.si
Splet: www.computel.si